Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български капитани защитиха моряците от "Вера Су"

11 октомври 2021, 16:28 часа • 2711 прочитания

Членовете на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) защитиха днес в декларация арестуваните си колеги от кораба Vera Su. Както е известно, турският капитан и единият от помощниците му бяха задържани за постоянно. БАМК поиска по-лека мярка за тях - домашен арест.

"Призоваваме отговорните институции, свързани с разследването на инцидента, да проявят справедливост и да третират моряците от кораба като хора, допуснали грешка при изпълнение на служебните си задължения, а не като престъпници", се казва в становището. 

И още: "Капитанът, изпълнявайки своите задължения, изпада в различни критични ситуации в много от случаите зависещи от външни фактори и действия на брегови структури. С многократното увеличаване на интензивността на работа, придружено с намаляване на екипажите, умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите на море. Вероятно и при инцидента с кораба това е основна предпоставка за случилото се. След засядането, което е стресова ситуация за всички членове на екипажа и най-вече за капитана на кораба, който в продължение на дни се бори за живучестта на кораба, той е задържан при слизане на брега и след повдигнато обвинение е оставен в следствения арест. При настоящото положение без документи, под охрана в хотела и далеч от кораба, той нито може да се укрие, нито може да попречи на разследването на инцидента. Капитанът не е извършил нищо умишлено или застрашаващо живота на хора, но въпреки това се третира като опасен престъпник. Това нанася морални щети и утежнява и без това тежкото му психическо състояние, а от друга страна влошава имиджа на морските професии".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес