Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български изтребители оказали помощ на цивилен самолет

26 април 2022, 19:50 часа • 4310 прочитания

Дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево са оказали помощ на арменски транспортен самолет днес, съобщиха от МО. Машините са били вдигнати в 7.45 ч. българско време.

Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радиовръзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това е наложило задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево. При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите са прихванали самолета, осъществили са визуален контакт и са го ескортирали до момента на възстановяване на радиовръзката. Така българските Военновъздушни сили са гарантирали безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията “Air Policing” в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, уточняват от военното министерство.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес