Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българската стопанска камара е против отлагането на Закона за горивата

10 януари 2019, 12:33 часа • 1538 прочитания

Българската стопанска камара се противопоставя категорично на предлаганото от Министерския съвет отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДНПНП). Това пишат в отворено писмо до медиите от организацията.

Припомняме, че вчера министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ще внесе предложение в кабинета за отлагане действието на промените в Закона за горивата с 6 месеца.

Подобно действие би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата... С изключително притеснение отбелязваме, че през последните години се наложи практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск. Аналогичен подход като този по ЗАРИДНПНП беше приложен и по отношение влизането в сила на определянето на такса „битови отпадъци“ на база количество, а не съобразно стойността на имотите или активите, се посочва в позицията на камарата.

Друга притеснителна практика е Народното събрание в парламентарната ни по Конституция република да оперира като подчинена структура на изпълнителната власт, а изцяло нови закони или промяна на действащи норми да става в стахановски стил, без необходимата експертна обосновка и обществена дискусия.... Настояваме Министерският съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на ЗАРИДНПНП и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание, както повелява Основният закон на Република България, завършва отвореното писмо.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес