Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българската мафия изпреварила Ндрангета

04 юни 2012, 20:07 часа • 15078 прочитания

Ндрангета вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран.

Това каза ген. Джанпаоло Ганцер - директор на ROS - специализирано звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция по повод разбиването на международна група за трафик на наркотици.

В България операцията стана известна като "Кокаиновите крале". W Италия е „Магна Харта”.

"В лицето на българския премиер Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група", каза ген. Ганцер.

Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин, каза той.

В рамките на две операции на ROS със служби от различни европейски страни, включително и България, са успели да заловят шест тона кокаин и са събрали информация за трафикиране на още пет тона.

В центъра на престъпната мрежа е бил мафиотски клан от северозападния италиански регион Пиемонт. По данни на полицията флотилия от кораби е била използвана за доставка на южноамерикански кокаин в Европа.

Наркотиците са били внасяни от Венецуела, Аржентина и Доминиканската република.

Италианските карабинери провeдоха мащабна операция. Извършени бяха десетки арести в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия, предаде италианската агенция АДЖИ.

Всички фази на трафика – от доставката до складирането и пласирането, са били организирани в България от Евелин Банев, наследник на българската мафия от 80-те години на миналия век, която е имала хегемонна позиция на „Балканския маршрут” за трафик на дрога.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес