Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите пият бира колкото белгийците и холандците

19 юли 2016, 15:14 часа • 3055 прочитания

Българите пият толкова бира, колкото консумират белгийците и холандците. Далеч сме по потребление на пиво обаче от чехите и германците.

Това стана ясно от думите на Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас.

На днешната пресконференция, посветена на отбелязването на 135 години пивоварна индустрия в България, Радомирова подчерта, че се наблюдава спад на пиенето на бира от пластмасови бутилки, а стъклото остава като класика в предлагането на пивото.

През последните пет години са позиционирани над 42 марки и разновидности на бира от страна на пивоварите у нас. За първите шест месеца на тази година най-активните консуматори на бира са били в Русе следвани от Монтана, Плевен и Бургас.

Точно 50 години след първата пастьоризация на пиво, вече с новите технологии се прави качествена непастьоризирана бира, стана ясно още на пресконференцията.

Членовете на Съюза на пивоварите у нас се похвалиха, че произвеждат 99% от пивото в страната, а инвестициите в сектора са от порядъка на 1 млрд. и 130 милиона лева.

Човешкият капитал и работната заетост в бранша са сред основните ценности в този бизнес, изтъкнаха българските пивовари.

Стана ясно, че след много тежките 2011 г. и 2012 г. пазарът се възстановява и производството тръгва нагоре. На глава от населението у нас се падат по 73,5 литра бира, посочиха още участниците на пресконференцията.

На проведената днес среща стана ясно, че пряко заетите хора в бранша са 2 400 човека. Индиректно заетите са 7 800, а заетите места в услугите, търговията и туризма свързани с пивоварството са 26 200 човека. 

29 асоциации членуват в Европейското сдружение на пивоварите. По изчисления в европейските държави се осигуряват два милиона работни места, свързани с пивоварната индустрия, което е 1% от всички работни места в Европа.

Тези резултати представи Пиер-Оливър Бержерон - генерален секретар на пивоварите на Европа.

Стара е историята на пивоварстото по нашите земи. Дори по времето на неолита се е произвеждало пиво, разказаха участниците в събитието.

Модерното развитие на пивоварстовто се развива веднага след Освобожднието на страната и се превръща в своебразен коридор, който свързва България с Европа.

Пресконференцията бе посветена на 25-годишнината на Съюза на пивоварите в България, 135 години от началото на българската пивоварна индустрия и 60 години от развитието на пивоварната наука у нас.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес