Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България вече ще има консулство в Лайпциг

11 януари 2023, 14:38 часа • 5009 прочитания

Служебното правителство прие решение за откриване на консулство на Република България в германския град Лайпциг. Почетен (нещатен) консул ще е Хайко Шмидт, се вижда от решение на Министерски съвет.

Консулският окръг обхваща територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дългогодишен и активен член на управителния съвет на Германо-българския форум и член на Германо-българското дружество в Лайпциг. Последователно подкрепя развитието на икономически контакти на местно и регионално равнище. През последните 20 години Шмидт развива успешен бизнес в България и подпомага учредяването на бизнес и икономически структури от собствени фирми в България и в Саксония.

Той активно участва в сдружения с нестопанска цел, с дейност, ориентирана към задълбочаване на двустранните отношения, както и в съвместни проекти между български и германски университети, като осигурява стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и възможности за следдипломна квалификация на български абсолвенти за задълбочаване на практическия им опит и знания.

Шмидт говори свободно български език и присъства трайно сред германоезичните предприемачи в България, както и като подпомагащ установяването на български инвеститори в Германия, в областта на хранително- вкусовата промишленост, селското стопанство и околната среда. Координатор е на Германската Асоциация за устойчивост и управление на околната среда, секция България. Подпомага активно организационно и финансово дейността на българското училище в град Лайпциг.

Правителството счита, че назначаването му ще допринесе положително върху развитието на двустранните отношения с Германия "в редица области от взаимен интерес".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес