Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България в Шенген: Какво се променя и защо ни засяга? (ВИДЕО)

03 април 2024, 21:00 часа • 6156 прочитания

Приемането на България в Шенгенското пространство по въздушни и морски граници вече официално е факт. Какво се променя за нас официално оттук-нататък и доволни ли са хората от това решение? 

От Actualno.com решихме да разговаряме с вас, нашите зрители и читатели, за да разберем какво е мнението ви по-въпроса. По-голямата част от анкетираните отговориха, че са доволни от приемането ни в Шенген по въздух и вода и с нетърпение очакват да бъдем приети и по суша. 

А какво се променя на практика? 

Снимка: IStock

Първото и основно, което трябва да знаем, е че няма да подлежим на паспортен контрол на вътрешните въздушни и водни граници. Всички пътници, които заминават или пристигат до страни членки на Шенгенското пространство, ще бъдат насочвани към обособени за това гейтове. 

Когато пристигнем в страна членка на Шенгенското пространство, документите ни няма да бъдат проверявани. Ще бъдем директно насочени към зона за получаване на багажа и изхода на летището. 

Проверката на бордните карти и проверката на сигурността остава същата. 

При непълнолетни граждани вече няма да се изисква декларация съгласие от родителите, но остава задължително носенето на документ за самоличност. Ако има несъгласие от страна на някой от родители за пътуването, то може да бъде издействана забрана за напускане на България от страна на несъгласния. 

Какви други промени предстоят - вижте в репортажа: 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес