Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България, Румъния и Сърбия свързват телекомуникационните си мрежи

16 юни 2015, 15:24 часа • 10410 прочитания

България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави.

Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект, се проведе във Видин, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационни технологии и съобщенията.

В разговорите участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков.

„Преди две години, като част от първия мандат на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия“, каза по време на срещата заместник-министър Валери Борисов. По думите му, днес вече не става дума само за идея, но и за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия. Заместник-министърът подчерта, че днешната среща е продължение на диалога между премиерите на трите държави – известен вече като „Тройката от Крайова", където българският министър-председател Бойко Борисов предложи създаване на инфраструктурен регионален пръстен. Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация.

Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти. Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги.

След разговорите участниците посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие" с бенефициент Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Стойността на проекта е 39 123 029 лв. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 малки населени места. Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес