Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България против отглеждането на животни за кожи

25 юни 2021, 21:00 часа • 1687 прочитания

"През следващата седмица на срещата на министрите на земеделието от Европейския съюз в Люксембург, държави като Австрия и Нидерландия ще внесат проект за документ, който забранява отглеждането на животни за кожи в държавите от ЕС. България ще подкрепи тази забрана". Това съобщи днес пред "24 часа" в Чирпан служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Той дойде в града за откриването на Седмия национален фестивал на лавандулата и разгледа с интерес фермерския пазар, който е част от събитието.

Министър Бозуков припомни, че след неотдавнашната проверка в единствената у нас ферма за норки край Стара Загора са констатирани някои нарушения, главно от финансов характер, за чието премахване са направени съответните предписания. Предстои да бъде проверено дали те са изпълнени. Сега в България се отглеждат около 16 хиляди хектара с лавандула, а производството на лавандулово масло надвишава търсенето, поради което цената му спада.

Въпреки това засега поне производителите не са потърсили помощ от държавата, както направиха производителите на маслодайни рози, констатира проф. Бозуков. Утре фестивалът продължава в чирпанското село Средно градище с кръгла маса по проблемите на производството на лавандула. Участието си в нея потвърди и служебният премиер Стефан Янев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес