Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

08 септември 2015, 12:31 часа • 5618 прочитания

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите, съобщиха от Зелени Балкани.

В честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи, сред които: Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); Сдружение "Култура и Енергия"- Русе; Българско дружество за защита на птиците - БДЗП; Българска фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Сдружение „Деветашко плато“ ; Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен; Регионален Исторически музей – Русе; Регионален Исторически музей – Благоевград; Исторически музей – Кнежа; Регионален Исторически музей – Стара Загора; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Русенски Лом“ ; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Приста“ - Русе; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“; Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Хеликтит“ - София; Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново, Гимназия по туризам "Д-р.Васил Берон", Велико Търново, Селео-клуб "Приста" – Русе, Арена медия - Русе, Младежки дом - Пазарджик; CulturLab; Дни на изкуството и природата - Пазарджик, КАУЗА ПРИРОДА.

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

В СОФИЯ (17 септември) събитието ще се проведе в Националния природонаучен музей, от 11:00 до 18:00 часа. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, както и изследователски игри.

В ПЛОВДИВ (19 септември) събитието ще се проведе от 18:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

ВЪВ ВРАЦА (23 септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Читалище „Развитие“, които са подготвили презентации, прилепна гимнастика, „прилепни игри“ и различни ателиета и томболи. Нощта на прилепите ще започне от 16:00 часа в Информационен център – НАТУРА.

БЛАГОЕВГРАД (24 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград се присъединяват з а първи път към нашата „прилепна коалиция“ с различни занимания, които ще се състоят в РИМ – Благоевград.

СЛИВЕН (25 септември). Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в Информационния център на парковата дирекция, с презентация, прожекции на филми и други интересни занимания.

ПАЗАРДЖИК (26 септември) се присъединява към Нощта на прилепите за първи път. Зелени Балкани, Младежки дом - Пазарджик, CulturLab, Дни на изкуството и природата, КАУЗА ПРИРОДА ще организират информационни и творчески инициативи, за популяризиране на прилепите

В ПЛЕВЕН (28 септември) – Зелени Балкани и РИМ-Плевен ви очакват от 11 до 16,00 часа в Музея за прилепни занимания.

В ЛОВЕЧ (29 септември) – Зелени Балкани и Сдружение „Деветашко плато“ ще организират с подкрепата на Община Ловеч информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч.

В КНЕЖА (30 септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП - БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

В СТАРА ЗАГОРА (1 октомври), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В РУСЕ (2 октомври) - Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей - Русе, Партньори: Пещерен клуб "Приста" - Русе, Арена медия - Русе и БДЗП – Русе.

В БУРГАС (6 октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа - наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

 

В ПОМОРИЕ (7 октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

 

В ШУМЕН (10ти октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8ми октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм "Д-р В.Берон" на 08.10.2015г. В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес