Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България не е била уведомена официално за аварията в Урал, радиацията е в норма

14 юли 2023, 22:48 часа • 7342 прочитания

Българските власти не са уведомени за аварията в завода за обогатяване на уран в руския регион Урал, но и няма промяна в показателите за радиация у нас, съобщава 24 часа. 

При инцидента загина един работник. Равнището на радиация в помещенията и в околността са нормални, заявиха от завода в град Новоуралск. "Няма опасност за жителите на Новоуралск и персонала на завода", се казва в изявлението.

Цехът бе напълно евакуиран, на място се извършва дезинфекция. Нивата на радиация в обекта и в околността са нормални. В болница са били откарани стотици работници, за които се твърди, че не са ранени, а са хоспитализирани за изследвания, тъй като са били на мястото на взрива.

Ръководителят на Новоуралск, където се намира заводът - Вячеслав Тюменцев - призова жителите "да не изпадат в паника". "Ситуацията е под контрол", каза той, цитиран от "Телеграм" канала "Сирена". В сайта на Уралския електрохимически комбинат пише, че предприятието обогатява уран за използване в атомни електроцентрали. Урановият хексафлуорид е газ, който е част от този процес.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес