Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и Сърбия ще си сътрудничат за плаването по река Дунав

31 август 2022, 16:33 часа • 3073 прочитания

Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество по техническата поддръжка на фарватера* на река Дунав между Министерството на транспорта и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия.

Новината съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

Документът предвижда сътрудничество в действията по техническата поддръжка на участъка от река Дунав, който е отговорност на Република България, в критичните за корабоплаването сектори от фарватера в участъка между км 610 и км 375.

Сръбската страна ще осигури техническите средства и необходимите за изпълнението човешки, материални и финансови ресурси.

От своя страна България се ангажира с подготовка на необходимата техническа документация за драгирането, както и с извършването на контролни хидрографски измервания.

Фарватер представлява път за плавателни съдове, безопасен в навигационно отношение и обозначен на местността и/или на карта проход във водното пространство (река, езеро, море, пролив, фиорд, канал и др.), характеризиращ се с достатъчна дълбочина и отсъствия на препятствия за преминаващите съдове. При реките фарватерът обикновено минава по линията на най-голяма дълбочина (талвег). Фарватерът се обозначава с навигационно оборудване – шамандури, вехи, створни знаци и др.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес