Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на 37 място по защитаване на правата на ЛГБТ

17 май 2013, 14:28 часа • 32065 прочитания

Правата на „различните” от ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора) в България продължават да бъдат потъпквани, заявиха днес съорганизаторите на София Прайд 2013 на специална пресконференция, посветена на Международния ден срещу хомофобията и трансофобията, съобщиха от БХК.

България е на 37 позиция от 49 европейски държави по спазване на човешките права на ЛГБТ хората, според картата Rainbow Map, изготвена от международната организация ИЛГА-Европа. Картата оценява степента на развитие на човешките права в държавата на едва 18% (от възможни 100%). България не признава законово социалния пол (джендър), не защитава групата от слово на омразата, не признава еднополовите семейства, има частично прилагане на законите и политиките срещу дискриминацията и частично прилага правото на убежище на ЛГБТ лица. Според Rainbow Map единственият показател, който държавата изпълнява изцяло, е правото на сдружаване и свобода на изразяване на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

На пресконференцията бяха представени и резултатите от новото изследване на състоянието на ЛГБТ хората в Европейския съюз на Агенцията на ЕС за основните права (FRA). Над 93 000 човека, които се самоидентифицират като лесбийки, гей мъже, бисексуални или трансджендър са взели участие в това онлайн проучване, проведено от април до юли 2012 г. Основният извод от проучването е, че ЛГБТ хората в Европа все още не не се чувстват в безопасност да изразяват свободно себе си в ежедневието. Много от тях крият своята идентичност и живеят в страх. Други са преживели насилие или тормоз, когато са изразявали себе си открито. Резултатите подчертават нуждата от политики, които защитават основните права на ЛГБТ и опазват човешкото им достойнство.

Изследването на FRA посочва, че двама от всеки трима ЛГБТ ученици са крили своята ориентация или полова идентичност в училище. 60% средно за Европейския съюз (71% за България), са преживели тормоз в училище поради факта, че са ЛГБТ, а над 80% (95% в България) са били свидетели на негативни коментари и тормоз срещу други ученици, за които се предполага, че са ЛГБТ.

20% от ЛГБТ хората средно за Европейския съюз (в България – 26%) са се чувствали дискриминирани на работното място или при търсене на работа поради факта, че са ЛГБТ. 26% са били атакувани физически или заплашвани през последните 5 години поради факта, че са ЛГБТ. 66% се страхуват да държат публично за ръка своя партньор, като за гей и бисексуалните мъже този процент е 75% средно. Високи нива на нерегистриране на случаи на дискриминация и престъпления от омраза са установени по отношение на ЛГБТ хората. Половината от жертвите на престъпления от омраза и тормоз не са съобщили на властите, защото са били убедени, че полицията няма да направи нищо по въпроса.

Българският хелзинкски комитет и Фондация Ресурсен център "Билитис", в качеството си на част от съорганизаторите на София Прайд 2013, обявиха и повече информация около предстоящото шествие за равни права на ЛГБТ хората. "Тази година София Прайд ще премине по централните софийски улици на 22 юни, събота, под слогана "Различни хора, равни права". Началната точка и час са в процес на уточняване с общината", обяви Моника Писанкънева, председател на "Билитис".

И тази година шествието ще завърши с концерт на популярни български изпълнители, които участват про боно. Имената им тепърва предстои да бъдат обявени. Повече информация за предстоящата ЛГБТ Арт Седмица и ЛГБТ Филм Фест могат да бъдат намерени в следващите седмици на http://sofiapride.info.

Организаторите обявиха и дълбоката си загриженост относно липсата на развития по случая с убийството на Михаил Стоянов. Михаил Стоянов, студент по медицина, беше убит на 30 септември 2008 година в Борисовата градина в София, тъй като нападателите му мислели, че е хомосексуален. Трима свидетели потвърдиха, че са били в Борисовата градина в нощта на убийството и са видели двамата заподозрени да нападат и бият Михаил. Всички те са били част от група, която твърди, че е прочиствала парка от гейове.

"Четири години костваха на разследващите, за да стигнат до заподозрените за убийството Радослав Кирчев и Александър Георгиев. Макар че процесуално-следствените действия приключиха в края на месец май 2012 година, наблюдаващият прокурор внесе обвинителен акт в съда едва в средата на декември. Към настоящия момент състав на Софийски градски съд последователно връща на прокуратурата два обвинителни акта заради съществени грешки и несъответствия с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс", каза Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес