Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България днес: улично недоволство и избор за нов патриарх

24 февруари 2013, 09:35 часа • 5992 прочитания

Патриаршеският избирателен църковен събор ще избере глава на Българската Православна църква. Патриарх ще бъде избран между кандидатурите на Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил. Българската православна църква очаква най-малко 40 гости - представители на Поместните православни сестри-църкви, които започнаха да пристигат в София още на 22 февруари.

Рано сутринта в събота започна вторият етап от избора на нов Български патриарх - регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Регистрацията започна в Канцеларията на Св. Синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейните членове: Доростолски митрополит Амвросий, ик. Михаил Михайлов, секретар на Старозагорска св. митрополия, и Митко Секулов, началник отдел „Синодални имоти“, застанаха при бюрото по вписването на делегатите. Църковният събор се открива с Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения в Синодалния параклис „Св. цар Борис“.

В параклиса на Синодалната палата още в събота са поставени инсигниите на бъдещия нов Български патриарх. Тържествени, красиви и сияйни, те очакват да влязат в свещена употреба в днешния ден - 24 февруари, когато патриаршеските избиратели ще посочат новия Предстоятел на Българската православна църква-Българска патриаршия. Патриаршеските инсигнии ще бъдат възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

Личната шивачка на приснопаметния Български патриарх Максим уши бялото було (патриаршеската епанокамилавка), с което новият ни патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация. След завършека на патриаршеския избор, литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към Патриаршески Катедрален Сатвропигален Храм-Паметник „Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в Р България.

Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

Паралелно с патриаршеския избор ще се състоят поредица от прояви, които да отбележат тържествената интронизация на новия български патриарх, който се очаква да бъде избран.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства в катедралния храм „Св. Александър Невски” в София на церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх. Официалната церемония по интронизацията ще започне в 12,00 часа.

В същото време национален протест срещу монополите ще се проведе днес.

В София протестът ще тръгне в два лъча. Единият ще тръгне в 11.00 часа от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента. Очаква се в днешния мирен протест в София да се включат много хора, в това число и от близките области. На граждански форум в София в събота протестиращи поискаха незабавна среща с президента Росен Плевнелиев без участието на партии. В петък Плевнелиев каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите в столицата. Срещата при президента трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Сред исканията на протестиращите са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания по време на общонационална среща в Сливен. Днес исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това ще бъдат входирани при президента. Сред исканията са продължаване на работата на сега действащия парламент; създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи и други.

Протести са предвидени в редица градове на страната.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес