Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българчетата не споделят, когато ги тормозят в училище

22 април 2013, 14:35 часа • 7475 прочитания

На Националната телефонна линия за деца през март са получени 8500 обаждания. Осъществените консултации са 1650. 89% от тях са с деца, 4% - с родители, а 7% - с други пълнолетни граждани, съобщиха от спешния телефон.

Основните проблеми, за които се получават обаждания на телефон 116 111, са свързани с любовните връзки и взаимоотношенията. Причината за това е, че на Националната линия звънят предимно тийнейджъри – 70% от разговорите с деца са именно с представители на тази възрастова категория. Пряко свързани с тях са и позвъняванията, в които са задавани въпроси за физическото и сексуалното здраве – полово предавани болести, предпазване от нежелана бременност и други.

Финансови затруднения са станали повод за 6% от консултациите. И деца, и родители са потърсили съвет за преодоляване на напрежението в семейството във връзка с този проблем, както и са се интересували от възможностите за подпомагане. Другите проблеми, за които момичетата и момчетата са искали помощ по телефона, са свързани с развод или раздяла на родителите, тревожност и различни страхове, затруднения в усвояването на материала и притеснения за оценки в училище.

Консултантите на Националната линия 116 111 отчитат много нисък брой на обажданията за училищен тормоз. През март са проведени само 18 консултации по този въпрос. Данните на останалите европейски телефони за деца показват постоянен висок процент на разговорите за насилие в училище.

Според специалистите, причините българските ученици да не споделят за такъв тормоз са свързани с нежелание да излязат от анонимност и страх, че възрастните няма да успеят да ги защитят.

Подадените сигнали през март към отделите "Закрила на детето" /ОЗД/ в страната са 32. В 19 от случаите става въпрос за физическо насилие над дете, в 13 - за психическо, а в 12 – за неглижиране.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес