Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещите капитани и механици трудно намират възможност за стажове

08 октомври 2018, 07:37 часа • 2379 прочитания

Бъдещите капитани и механици трудно намират възможност за стажове преди първата си квалификация. Причината е, че страната ни няма учебен кораб, в който да се провеждат организирани практики за всички студенти и ученици от морските специалности. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна кап. Димитър Димитров, който е морски посланик на Международната морска организация.

По думите му на последната среща на организацията в Лондон, темата за осигуряването на стажове за курсанти и ученици е била водеща. Според кап. Димитров у нас проблемът съществува отдавна, тъй като до средата на 90-те години България е имала учебен кораб – корабът „Никола Вапцаров“. На него всички завършващи курсанти и ученици от Морската гимназия са имали възможност да проведат своите стажове организирано, под ръководството на преподавател.

"От тогава, за съжаление страната обучаващите се си търсят възможност самостоятелно. Някои от големите фирми приемат стажанти и практиканти след втори и трети курс по утвърдени програми. Но тези, които не бъдат одобрени трябва сами да си търсят варианти в по-малки компании. А за придобиване на морска правоспособност е задължителен стажът за помощник-капитани и механици. Преди завършването всеки трябва да е изкарал 6-месечно задгранично плаване", обясни още кап. Димитров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес