Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова: Миграционният натиск се понижава трайно

10 ноември 2016, 16:54 часа • 732 прочитания

Съществува трайна тенденция към спад на миграционния натиск. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево".

Бъчварова и нейният колега Роберт Калиняк - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Словакия, бяха на пункта за ротацията на словашкият контингент от 25 души в състава на новата Главна европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Основните усилия в момента са насочени към непропускането на нелегалните емигранти през границата със Сърбия. Лъжа е, че в момента те се насочват към едни или други населени места, посочи Бъчварова. При необходимост търсещите убежище ще се настаняват във временни центрове.

Бъчварова информира още, че в момента се подготвят процедурите за усвояването на отпуснатите от Европа пари за охраната на границите ни.

В министерството е създадено специално звено, което ще се занимава с обществените поръчки при разпределението на средствата.

От думите на вътрешния министър стана ясно още, че в бежанския лагер в Харманли се изгражда изолатор. В момента се слагали леглата, а мярката е предприета, за да не се допуска заразяване на хора.

Вътрешният министър обясни, че няма заразни болести в лагера в Харманли. Сумата, с която ще се прави изолаторът, не беше съобщена, но парите са осигурени от Държавната агенция за бежанците.

Началникът на центъра Димитър Захариев опроверга появилата се информация, че сред бежанците върлува краста. По думите на Захариев от началото на годината досега заболелите от краста са 42-ма.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес