Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" поиска 30% по-евтин газ за октомври

09 септември 2022, 17:21 часа • 4427 прочитания

"Булгаргаз" ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч, което е с близо 30% по-ниска спрямо септември.

"Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 01.10.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.09.2022 г.", съобщиха от дружеството.

"Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска, основно заради това, че заработва интерконекторът. България е в последен стадий на преговори с доста източници на газ, различни от "Газпром", с които се договарят цени под тези на доставките от септември, договорени от предишното правителство", каза от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов от Брюксел, където участва в извънредна среща на ресорните министри за мерки за високите цени на енергията.

"Силен оптимист съм, че ще има значително намаляване на цената на газа от октомври", каза той и повтори, че България разглежда абсолютно всички възможни доставчици, а с "Газпром" не сме преставали да полагаме усилия.

"Целта е не само да осигурим газ, а до го осигурим на цена, на която бизнес и потребители биха използвали", каза той.

"Процесът на търсене на контакт с "Газпром" не е спирал. Продължаваме да пускаме заявки и да бъдем изправна страна по договора. Като единият ефект е евентуално да се възобновят доставки, другият - да имаме добра позиция при евентуален арбитраж. Веднага щом има някакви новини - положителни или отрицателни, ще бъдат съобщени", каза той.

Според Христов това, че "Газпром" не участва активно в преговорите и не търси решение, води до извода, че причината е политическа.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес