Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БТА получи 5 млн. лева от кабинета, за да стане безплатна

08 декември 2021, 17:14 часа • 2493 прочитания

Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 5 млн. лева по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 г. за финансово обезпечаване на технически средства за безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация.

Законът предвижда в срок от една година Българската телеграфна агенция да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.

С допълнителното финансиране Българската телеграфна агенция ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук.

"Отварянето на свободен достъп до информационните продукти на Българската телеграфна агенция ще позволи на България да разшири възможностите на агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална информационна агенция - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока информираност в България за нейните съседи. Свободният достъп ще позволи Българската телеграфна агенция да продължи да се развива като мост към всички българи по света", аргументира решението си кабинетът.

Допълнителните средства за техническо оборудване на Българската телеграфна агенция се налага въз основа на изготвен от "Информационно обслужване" АД подробен технически доклад за текущото състояние на информационната и комуникационна инфраструктура с препоръки за подобряването й.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес