Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП София се обяви против преименуването на 24 май

15 октомври 2020, 12:13 часа • 2377 прочитания

За разум и чувство на национална отговорност призова софийската организация на БСП по отношение на преименуването на 24 май.

Припомняме, че по предложение на депутатите от "Обединени патриоти", на първо четене беше прието 24 май вече да се чества като Ден на българската писменост, просвета и култура, а не като Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

Според софийските социалисти обаче този въпрос не можело да се решава "в контекста на конюнктурната политическа ситуация". "Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България", пише в позицията на БСП София.

"В станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка. Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление – българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция – фундамент в градежа на европейската цивилизация", обясняват от БСП София.

Софийските социалисти казват и, че са против "всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина". "Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколение. Гласът ни бе като в пустиня", добавят те.

"Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която вече 10 години пребиваваме. Показателно е, че през последния месец управляващите предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България – най-бедната държава в ЕС – да закупи втора партида бойни самолети F-16 за милиарди долари. Наред с това, че без обществена и парламентарна дискусия, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието "славянски", за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление", посочват от БСП София.

Според социалистите, със законопроекта се нанасял удар "върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език". Така щели да се появят разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ.

"Академик Дмитрий Лихачов изтъква водещата ролята на България – „Държавата на духа”, а руският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 г. каза, че без българската култура нямаше да я има руската култура", напомнят от БСП София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес