Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП припомни за разстрела на деца, укривали членове на БЗНС през Втората световна война

19 декември 2013, 10:54 часа • 19884 прочитания

Преди началото на днешното заседание на Народното събрание народните представители почетоха с минута мълчание 70-годишнината от  разстрела на шестте ястребинчета през 1943 година, предаде Агенция "Фокус".

Разстрелът на става факт на 20 декември, 1943 година, като провинението на децата е укриване на преминали в нелегалност членове на БЗНС. Заедно с децата са разстреляни и родителите им. Имената на разстреляните Стойне (7 г.), Иван (9 г.) и Надежда (12 г.) – три от шестте деца на Петър Калайджийски, Димитринка Стоичкова (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.) от семейството на Иван Димитров.

От името на парламентарната група на Коалиция за България червеният депутат Явор Куюмджиев прочете декларация, в която посочи: „Помним черния декември на 1943 г., когато бяха извършени жестоки убийства без съд и присъда – разстреляни са 18 души, сред които 6 деца. 70 години по-късно българските деца не знаят за тях, а поколенията, които вече знаят, почти са ги забравили. В Ястребино са останали техните домове, които се рушат. Забвението, на което са осъдени ястребинчетата, спекулациите и опитите за подмяна на фактите около разстрела им, са недостойни и срамни. Когато историята се използва за идеологическо противопоставяне, когато един народ забравя миналото си, той не може да гради достойно бъдеще. Човешкият живот е най-висшата ценност и никаква идеология не може да оправдае насилственото му отнемане, а убийството на деца е най-жестокото и нечовешко престъпление. Затова трябва да помним – не, за да обвиняваме и отмъщаваме, а за да не допускаме повече проливането на невинна кръв за идеологически различия. За да се научим да живеем без омраза, трябва да помним и почитаме нейните жертви и да не забравяме уроците на историята”.

След прочитане на декларацията Явор Куюмджиев призова всички депутати да изразят почит с минута мълчание.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес