Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП изпраща 25 300 подписа от България срещу ТПТИ

16 юли 2015, 13:01 часа • 4594 прочитания

БСП изпраща 25 304 подписа против Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), които ще бъдат изпратени до Европейската гражданска инициатива срещу ТПТИ в Берлин. Това стана ясно от съвместна пресконференция на представители на БСП и на "Солидарна България", предаде БГНЕС.

Станислав Владимиров, организационен секретар на БСП заяви, че подписите са от различни прослойки от обществото. Не получаваме отговор за прозрачността на споразумението, което ще определя търговските отношения в следващите няколко години между двата континента, каза Владимиров.

Той заяви, че БСП не приема частта от ТПТИ за личните данни, сферата на енергетика, търговските спорове, арбитража и селското стопанство. За България тази тема е изключително чувствителна, защото сме малка и много трудно конкурентна икономика, коментира той и добави, че вече са събрани над 2 млн. подписа в европейската подписка.

Ваня Григорова от "Солидарна България", пък обясни, че до момента в Българя са събрани около 8 008 подписа от октомври до момента от сдружението, които вече са изпратени в Берлин. "3-ма представители на БСП в Европейския парламент гласуваха против това големи корпорации да съдят държавите за промените в законодателството, които намаляват печалбите им и те са незадоволителни", каза Григорова. Тя даде за пример това, че до момента по данни на Министерство на финансите към април ЕВН ни съди за промени в законодателството, които намаляват печалбата на дружеството за 10 години назад, дело водят и компаниите за сметопочистване на Румен Гайтански-Вълка.

Ще продължаваме да популяризираме подписите, тъй като явно европейският чиновник не се интересува от това какво искат европейските граждани, заяви Григорова. Тя изрази надежда, че и други парламентарно представени партии ще изкажат позиция за ТПТИ. Няма анализ на правителствено ниво за ползите или пречките от споразумението, добави Григорова.

Припомняме, че еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом ще посети България на 25 септември, като целта на посещението е да проведе срещи с правителството, парламентът и академичната общност относно ТПТИ между САЩ и Европа.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес