Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на заминаващите българи се изравнява с този на връщащите се в страната?

23 февруари 2014, 14:25 часа • 30860 прочитания

Доста оптимистична прогноза е залегнала в доклада на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов за следващата година. В него се твърди, че тогава броят на българите, които напускат страната ни, ще се изравни с този на сънародниците ни, които решават да се завърнат, съобщава Нова телевизия.

Според статистиката разликата между тръгнали си и завърнали се е намаляла 4 пъти през последните години. Експерти обаче не признават данните от доклада.

„Не е вярно. А желаещите да емигрират от България са 70% според социологическите данни. Нямат причини емигриралите от България да се връщат”, коментира проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

От Агенцията по заетостта обаче искат да променят това. От две седмици нейни експерти обикалят Европа, за да предложат работа и убедят колкото се може повече български студенти в чужбина да се върнат обратно у нас. Дни след завръщането им в агенцията вече са получени 100 CV-та на български студени, които искат да се завърнат. Повече от тях учат във Великобритания, Германия и Холандия.

Според доклада освен за българи, страната ни ще става все по-привлекателна и за чужденци, но те ще бъдат от по-слаборазвитите държави.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес