Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският The Guardian: Ски курорт в България ще унищожи обект на ЮНЕСКО

09 декември 2017, 17:20 часа • 4379 прочитания

Правителствените планове за разширяване на ски курорта Банско предвижда прокарването на 333 км писти и 113 км лифтове на територията на българския Национален парк Пирин, който е обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО от „изключителна универсална ценност“, сочат документи, получени от Световния фонд за дивата природа (WWF). Националният парк с площ от 400 кв.км. е един от най-добре запазените ареали на големи бозайници в Европа, като мечки и вълци, които бродят по ледниковите му езера, алпийски ливади и гъсти гори. Това пише британският The Guardian.

Скоро обаче може да бъде разрешена сечта в зона, обхващаща близо 60% от парка, което според Световния фонд за дивата природа ще позволи 12-кратно разширение на Банско, който е един от най-евтините европейски ски курорти, посочва изданието.

Според Катерина Раковска, експерт на WWF в България, новите документи показват, че правителството е напаснало плановете си, така че точно да покрият зоната в плановете за разширение на „Юлен“, концесионера на ски зоната.

„Тези катастрофални планове ще създадат възможност за отсичането на вековни гори, което ще причини огромни вреди на биоразнообразието“, казва експертът и добавя: „Изследвания сочат, че кафявите мечки, дивите кози и глухарите избягват зоните на масов туризъм. Сега, ако планът се реализира, те няма къде да идат“.

Припомняме, че преди дни министър-председателят Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за експлоатация на ски зона с център Банско. „А защо първо нямаме план за управление на Пирин и на базата на този план за управление да върви тази точка тогава? Защото аргументите на тези, които са против, имат резон. Те нямат доказателство, че много от нещата, които се казват, отговарят на истината, и подозират, че едва ли не правим подарък на концесионера. И като няма план за управление на Пирин, страховете им какво ще се случи впоследствие никой не може да ги разсее. И понеже това е тема, която е изключително чувствителна, водим този дебат“, казва Борисов пред министрите, става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание.

Борисов препоръча освен това да бъдат поканени представители на екоорганизациите и да се отговори на всичките им въпроси, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес