Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британската „Атлантида” се показва отново след повече от 8000 години

11 юли 2012, 17:25 часа • 26341 прочитания

В една от моите предишни статии написах, че големите изменения в климата на Земята се дължат на измененията на орбитата и че, за щастие на човечеството, ледниковите периоди се случват сравнително рядко. Най-студената „точка” на последния ледников период е била преди около 18,000 години, когато почти цяла Англия и голяма част от Европа са били покрити с „вечни” (в кавички, тъй като явно не са били чак толкова вечни!) ледове. С нормализирането на орбитата на Земята преди около 15,000 години, ледниковият период завършва, ледниците започват да се топят и около 8200-8500 години назад една голяма част от тогавашна Европа е залята от морето. Наводнените земи сега са на дъното на Северно Море, а това лято, благодарение на изложение в залите на Британското Кралско Научно Дружество, посетителите могат да видят какво са представлявали тези земи, кои са били техните обитатели и какви са били причините за потъването им.

Още от началото на 20 век се знае, че някога Великобритания е била част от континента. В продължение на столетие рибарските тралове в района са изваждали на повърхността кости на мамути и други праисторически животни, както и първобитни инструменти на древните жители. Но едва през последните 15 години, учени от няколко университета в Англия, Шотландия и Уелс, работейки съвместно с нефтопроучвателните екипи, успяват да съберат и систематизират достатъчно информация, за да получат добра представа за някогашната суша.

Потъналите земи са наречени Догерланд (по името на плитчината Догер Банк), но журналистите повече си харесаха наименованието „Британска Атлантида”.

Разцветът на Догерланд е бил преди около 10,000 години (8000 BC), когато климатът се затоплил достатъчно, за да се покрие земята с полета, блата, реки и езера. Намерени са достатъчно артефакти, за да се смята, че територията се е населявала от няколко десетки хиляди първобитни хора, които са преживявали от лов и риболов.

Само по себе си топенето на ледовете не е било достатъчно, за да потопи земите на толкова голяма дълбочина. Приема се, че конретната причина за потъването са случилите се преди около 8200 години в близост до бреговете на Норвегия поредица огромни подводни катаклизми.

Цели 8,000 години са били необходими, за да разкрие морето още една страница от човешката цивилизация. И кой знае какви ли невероятни тайни ще излязат на бял свят, когато човечеството успее да покори океанските дълбини!

Редактор: Генко Велев

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес