Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британците с 5-месечни чествания за юбилея на кралицата

03 февруари 2012, 17:04 часа • 3579 прочитания

Великобритания се готви за 5-месечни тържества по повод 60-ата годишнина от възкачването на престола на Елизабет Втора, предаде Франс прес, цитирана от АСН.

Официално годишнината се пада на 6 февруари, когато преди 60 години след смъртта на баща си крал Джордж Шести Елизабет Втора се възкачва на престола. Тя е коронясана обаче година и четири месеца по-късно /на 2 юни 1953 г./ заради периода на траур в страната.


Бюджетът, заделен за честванията на юбилея, е 9000 пъти по-нисък от този за летните Олимпийски игри в Лондон, съобщи вече британският премиер Дейвид Камерън, предава БТА.

Кралицата иска тържествата да са скромни във времето на бюджетни икономии. На 6 февруари кралицата няма да прави нищо по-особено от обичайните си задължения.

Тя ще посети средновековното градче Кингс Лин и детска градина в графство Норфолк. Но след 6 февруари тържествата ще се умножат. Те ще включват най-разнородни церемонии, изложби, конни състезания.
 
Кулминацията ще бъде на няколко дати. Първо на 20 март кралицата ще припомни в реч пред парламента 60-те си години на власт.

После в средата на май ще има възстановка на 60-те години на власт на Елизабет Втора. Тя ще се състои в замъка Уиндзор и в нея ще участват 900 фигуранти, сред които маори, инуити, зулуси и др. Във възстановката ще участват и 500 коне, сред които американски мустанги, чистокръвни коне от Оман и джайпурски марвари.

Същинската част на тържествата ще бъде в периода 2-5 юни, когато времето ще бъде най-хубаво. Първо в програмата е дербито на Епсъм - единственото, в което конете на кралицата не са печелили. То ще се състои на 2 юни.

На 3 юни в неделя ще се състои Големият обяд, който ще събере милиони поданици на Елизабет Втора на тържества в парковете, пъбовете и по улиците.

Големият обяд ще бъде последван от шествие по Темза на хиляда разнородни плавателни съда, които ще следват кралската баржа. Подобен спектакъл не е имало от времето на Чарлз Втори, който е бил съвременник на Краля слънце Луи Четиринайсети.

На 4 юни, понеделник, из целия свят в чест на кралицата ще бъдат запалени фенери.

Във вторник на 5 юни в катедралата Сейнт Пол в Лондон ще има тържествена меса, за която кралицата ще дойде с каляска.

После тя ще се появи на балкона на Бъкингамския дворец и така ще сложи край на тържествата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес