Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик се отказа от наследството си, за да не го предава на държавата

11 юни 2013, 12:20 часа • 6918 прочитания

Норвежкият екстремист Андерш Брайвик, който е в затвора за убийството на 77 души на 22 юли 2011 г., се отказа от наследството си, вероятно за да не се налага да го предава на държавата, съобщи адвокатът му, предаде БГНЕС.

Майката на Брайвик почина след дълго боледуване на 22 март, а нейният апартамент беше обявен за продажба на цена от 3,7 милиона крони (близо 484 000 евро). Именно в жилището в луксозен квартал на Осло убиецът планирал кървавите атентати - бомбен атентат срещу централата на правителството, последван от стрелба на остров Ютьоя.

Брайвик се върнал да живее в апартамента през 2006 г. на 27-годишна възраст. Той напуснал детската си стая едва през 2011 г., само няколко месеца преди кървавите атентати, за да заживее във ферма, което му позволило да си осигури необходимите съставки за бомбата си.

Според адвоката му Тор Йордет Брайвик се отказал от дяловете си преди смъртта на майка му, вероятно, за да не се налага да ги отстъпва на държавата, която трябва да обезщети семействата на жертвите. "Това със сигурност е една от причините за решението", заяви адвокатът, потвърждавайки информация на таблоида "Верденс Ганг".

Наследството трябва да бъде предадено на полусестрата на Брайвик и на благотворителни организации. Обявата за продажбата на апартамента беше публикувана в интернет.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес