Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик поиска да бъде оправдан или да бъде осъден на смърт

18 април 2012, 17:40 часа • 4544 прочитания

Крайнодесният норвежки екстремист Андерш Беринг Брайвик, който е обвинен за убийствата на 77 души през миналия юли, заяви пред съда в Осло, че има само два възможни изхода на съдебния процес – оправдателно решение или смъртна присъда, предаде АФП .

„Има само два допустими изхода от това дело. Да бъда оправдан или да бъда осъден на смърт”, каза Брайвик.

Той посочи, че норвежците трябва да се страхуват от други две клетки, които също са планирали атаки.

Брайвик бе твърд и неотзивчив по време на разпита от прокурорите относно контактите му с крайнодесни екстремисти по време на третия ден от съдебния процес срещу него в Осло.

„Знам, че ще се опитате да ме делегитимирате през следващите два часа. Ние можем да пропуснем това и да преминем към заключенията”, заяви Брейвик в яростен изблик по време на разпита си от прокурора Инга Бейер Енгх.

Брайвик запази спокойствие през първите два дни на съдебния процес и с готовност отговаряше на въпросите на прокурорите и съдията.

Но днес той бързо се разяри от въпросите за връзките му с крайнодесни екстремисти в Лондон и Либерия.

За неговите показания бяха отделени пет дни и половина, но Брайвик заяви, че се нуждае от един час (което всъщност му отне 73 мин.) да опише ислямофобската и анти-мултикултурната си идеология, която според него обяснява защо атаките са били „жестоки, но необходими”.

Четейки от подготвения си текст, Брайвик заяви, че е "взривил" правителствени сгради в Осло преди да застреля 69 души, повечето от които тийнейджъри, за да защити етническите норвежци от увеличаващия се мултикултурализъм, настоявайки, че би повторил действията си. Защитата на убиеца е, че е действал при самоотбрана.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес