Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик: Отново бих извършил атаките!

17 април 2012, 13:36 часа • 4591 прочитания
Пак бих го извършил. Извърших най-зрелищната и красива атака в Европа от Втората световна война насам. Това обясни Андерш Брайвик в речта си пред съда в Осло, предаде БЛИЦ.

Убиецът каза още, че е представител на Норвежкото и европейското съпротивително движение и е изправен пред правосъдието заради принадлежността си към тази организация.

“Мога да повторя своите действия отново, защото бях мотивиран от доброто, а не от злото, каза Брайвик. - Идеалните страни за мен са Япония и Южна Корея, защото те не пускат имигранти и защитават етническата чистота.”


Той добави, че затворът, в който живее, се “казва Норвегия”, защото страната му се е превърнала в мултикултурален ад.

Крайнодесният екстремист заяви пред съда, че атаките от миналото лято са били „превантивни”. Според него те са били нужни, за да се избегне европейска културна война, предаде АФП.

„Атаките на 22 юли бяха с цел предпазване. Затова и не мога да призная криминална вина. Настоявам да бъде освободен”, каза Брайвик.

Както е известно, днес е вторият ден от делото на масовия убиец Андерш Брайвик. По време на четенето на речта му някои от присъстващите започнаха да се прозяват. Адвокатите помолиха подзащитния си да съкрати своята пледоария. В отговор на защитниците си Брайвик поиска един час допълнително.

Съдът реши да отстрани един от петимата съдии по делото. Решението бе взето, след като стана ясно, че съдията е призовал за смъртна присъда за Брайвик. Съдия Томас Индребьо бе признат за негоден да продължи работата си по делото заради коментарите, които е публикувал на страницата си във „Фейсбук” ден след атаките. Той бе заменен от един от резервните съдии.

Крайнодесният Брайвик екстремист е обвинен в терористична дейност и масово убийство заради атаките в Норвегия през миналия юли, при които загинаха 77 души.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес