Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик няма да обжалва присъдата си

24 август 2012, 13:58 часа • 2557 прочитания

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик няма да обжалва присъдата си, съобщи адвокатът му.

По-рано днес норвежки съд призна десния екстремист за вменяем и го осъди на 21 години затвор заради убийството на 77 души на 22 юли миналата година. Обвиняемият, облечен в черен костюм, бяла риза и сива вратовръзка, направи крайнодесния си поздрав на влизане в съдебната зала, предаде БГНЕС. След това той изслуша с усмивка присъдата, прочетена от съдия Венхе Елизабет Арнцен. "Присъдата е единодушна", заяви съдийката. Обвиняемият "е осъден на затвор от 21 години с минимално лишаване от свобода от 10 години", допълни тя. Този минимум означава, че Брайвик няма да може да иска освобождаване в този период.

На 22 юли 2011 г. Брайвик уби осем души при бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло, след което още 69 души, главно младежи, като откри огън срещу летен лагер на младежкото крило на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, дегизиран като полицай.

Атентатите шокираха мирната Норвегия и показаха неподготвеността на полицията и на службите й за сигурност. Брайвик получава удовлетворение, избягвайки настаняването в психиатрична клиника, което се страхуваше, че ще дискредитира расистката и ксенофобската му идеология.

Редактор: Калина Здравова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес