Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик може да отговаря за действията си

10 април 2012, 14:21 часа • 3218 прочитания

Норвежкият сериен убиец Андерш Беринг Брайвик не страда от психично заболяване и може да отговаря за действията си, гласи резултатът от втора психиатрична експертиза, беше официално съобщено днес, предаде БГНЕС.

Малко по-рано днес новината беше съобщена в сайта на в. "Верденс Ганг".

Ако бъде потвърдено, това заключение ще противоречи на първата официална експертиза, според която убиецът е болен от "параноидна шизофрения", и по този начин ще се поднови дискусията дали Брайвик е годен или не да лежи в затвора по обвинение за 77 убийства.

Новата психиатрична експертиза беше извършена по поръчка на норвежкото правосъдие. Последна дума ще има Съдът в Осло, който по този по трънлив въпрос трябва да вземе решение вероятно през юли, а процесът срещу убиеца започва в понеделник.

Процесът срещу Андерш Брайвик ще трае 10 седмици.

Съдбата на Брайвик ще бъде решена от съвет от пет съдии. Той ще бъде защитаван от Гейр Липещад и трима негови помощници. Обвинението се води от двама държавни прокурори.

Делото касае над 770 души, представени от 162-ма адвоката на делото. Това са оцелели при атаките на Брайвик, както и семейства на жертви. Очаква се близо 150 души да свидетелстват по делото.

Очаква се присъдата да бъде произнесена до средата на юли, въпреки че до момента няма обявена конкретна дата. Нужен е вот на мнозинство от трима от петимата съдии, които ще се фокусират върху въпроса дали Брайвик е „криминално луд” или не. Това ще определи дали той ще бъде осъден на затвор или на престой в психиатрично заведение.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес