Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик искал да обезглави бивш премиер на Норвегия пред камера

20 април 2012, 12:18 часа • 11161 прочитания

Обвиненият в тероризъм Андерш Брейвик по време на третия ден от съдебния процес срещу него заяви за първоначалните си планове да похити и обезглави пред камера бившия премиер на Норвегия Гру Харлем Брунтланд по време на масовия разстрел на остров Ютьоя, пише руския вестник „Известия”.

Политикът обаче е напуснала острова преди началото на стрелбата, което е провалило плановете на Брайвик.

Терористът е бил вдъхновен от „Ал Кайда”, която регулярно предприема подобни методи на сплашване. Норвежкият стрелец припомни, че подобна практика на смъртно наказание някога е била широко разпространена в Европа.

По първоначален план в норвежката столица е трябвало да се взривят три бомби – пред сградата на правителството, пред парламента и пред замъка на кралската фамилия.

Пред съда Брайвик разказа, че целта му през миналия юли е била да избие цялото правителство, включително и министър-председателя. По отношение на атаката на остров Ютьоя той заяви, че е искал „да избие всички, а не само 69 души”.

Брайвик, който уби 77 души в Норвегия през миналия юли, заяви пред съда днес, че всъщност е много добър човек, но се е научил да блокира своите емоции, предаде АФП.

„Аз съм много приятен човек при нормални обстоятелства”, каза 33-годишният крайнодесен екстремист. Брайвик посочи, че в продължение на години е медитирал и се е тренирал да блокира емоциите си като част от подготовката за атаките.

„Бях много нормален до 2006 година, когато започнах да се подготвям”, заяви норвежецът, който посочи, че е „много грижовен”. „Ако не бях блокирал емоциите си, нямаше да мога да извърша атаките”, каза подсъдимият. Той призна, че бомбената експлозия и стрелбата на остров Ютьоя са били „ужасяващи и варварски действия” и е трябвало да подготвя своята психика в продължение на много години.

„Не можеш да изпратиш неподготвен човек на война”, добави Андерш Брайвик.

Ще бъде направена трета експертиза, която трябва да установи дали норвежкият крайнодесен екстремист е вменяем. Новата експертиза ще бъде изготвена от психолога Улрик Малт, който повече от 20 години се занимава с невропсихиатрия и психосоматична медицина. Предишните две психиатрични заключения бяха коренно различни.

 

Редактор: Десислава Ушатова

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес