Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боряна и Тодор Йотови разказаха как според тях изглеждат потенциалните злоупотреби с правото на отговор в медиите

27 септември 2024, 11:19 часа • 379 прочитания

Медийната машина на една определена фамилия използва вратички в закона и предявява определени претенции, които уж имат законово основание и използват агресия, много наситен отговор и комуникация с медиите, за да превърнат средствата за масова информация и обществото в терен на един сблъсък, в който накрая всички са омерзени и не искат повече да се занимават с темата. Това заяви предприемачът Тодор Йотов на официална пресконференция на тема "Медийна манипулация в реално време - урок по провеждане на "активно мероприятие" за отравяне на медийна среда".

По време на конференцията Йотов и дългогодишният изследовател в областите на сравнителната религия, лингвистика и културна антропология Боряна Йотова, представиха потенциалните злоупотреби с "право на отговор" в медиите.

Припомняме ви, че в средата на септември Боряна и Тодор Йотови разгласиха разследване за най-мащабната псевдонаучна серийна фалшификация на българско и европейско историческо и археологическо наследство за последните 20 години, касаещо поредицата от книги "Тракийското Писмо Декодирано" с автори Стефан и Цветан Гайдарски (познати пред обществеността като Гайд), "Тракийските Послания" и "Тракийските Хроники", със същите автори-съставители.

"Очаквахме атака срещу нас, но не сме очаквали атака срещу медиите. Не сме очаквали, че още в първия материал, в който Гайд не излизат дори с името си, започват да очернят журналист", сподели Йотов.

Друг пример за манипулация, който Тодор Йотов разкри, е свързан с "онези гадничките псевдориторични въпроси, които естествено ти оставят една мисъл дали Йотови не са „такива“, дали техният бизнес не е нечист...".

Йотов подчерта, че в медиите се правят намеци, че не се знае кои са действителните собственици зад дружествата, които той управлява.

"Авторът, който е сложил името си в статия-„реквием за разследващата журналистика“, в действителност е бивш служител на дружеството, което аз съм управлявал и до миналия месец е бил част от съвета на директорите от 2014 година насам, и е добре информиран, че всички законови отчитания на действителни собственици са надлежно правени", каза още той.

Боряна Йотова представи подробен анализ на отговорите на Гайд и свързаните с тях организации, относно представените от Йотови изследвания на манипулации и фалшификации в книгите с автори Стефан и Цветан Гайд, като точка по точка представи на какво Гайд дават обяснение, и на какво - не, и защо представеното до момента е недостоверно и несъстоятелно. Тя заключи: „петнадесет дни по-късно, те не могат да дадат достоен научен отговор, който би следвало да са в състояние аргументирано да представят веднага, в случай че истината е на тяхна страна. Това е и причината за подхода им на медийна агресия, отместваща вниманието към клевети и недостоверна информация на лична основа, включително към журналисти“.

Подробностите на анализа ще бъдат публикувани в заглавната страница на https://rebrand.ly/ArcheAlliance, a пресконференцията е достъпна тук: https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/22883.


 

Припомнете си историята около Боряна и Тодор Йотови тук

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес