Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов заплаши с оставка

26 април 2012, 17:17 часа • 6163 прочитания

Депутатите удължиха работното време на парламента до 23,30 часа. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев предложи удължаване на работното време на парламента до 23:30 часа. Гласуваха 119 народни представители, oт които „за” дадоха своя вот 99 народни представители, „против” – 19, и 1 „въздържал се”. До това предложение се стигна, след като в сряда народните представители за повече от 4 часа успяха да приемат само заглавието и член 1 на Закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов заплаши, че ако законът не бъде приет във вида, който се иска от Брюксел, ще си подаде оставката.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков поиска прегласуване на предложението.

При прегласуването своя вот дадоха 123 народни представители, от които „за” – 100, „против” - 22, и 1 „въздържал се”.

Мая Манолова, народен представител от ПГ на Коалиция за България, заяви от парламентарната трибуна: "Това, което правите, е смешно. Ще ви се смеят българските граждани. Смешно е такъв закон да се приема през нощта, при положение че няма основание. Ако планирате предсрочни избори, използвайте случая да ни уведомите.
Вкарвате българския парламент в театър на абсурда, в едно действие, ръководено от г-н Велчев и г-н Анастасов”, каза Манолова.

Законът за конфискация на незаконно придобито имущество предвижда отнемане на вещи, имоти и пари на стойност над 250 000 лева, ако притежателят им не може да докаже произхода им, дори и без да има в сила влязла присъда. Аналогични закони са в процес на премане или вече са приети в повечето страни - членки на ЕС.

Опозицията обаче е на мнение, че законът ще бъде използван за тормоз на политически и икономически конкуренти.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес