Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов за уволнението на Тодорова: Провокация

12 юли 2012, 20:12 часа • 6424 прочитания

Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Това заяви пред Фокус премиерът Бойко Борисов на въпрос за днешното решение на ВСС за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система” – допълни министър-председателят.

По-рано днес Европейската комисия отказа да се ангажира с позиция за уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова с обяснението, че не се занимава с индивидуални случаи. Като подчерта, че не коментира отделния случай, а темата по принцип, говорителят на комисията Марк Грей заяви пред БНР, че независимостта на съдиите и по обширният проблем - за дисциплинарните процедури и за това как те се използват и прилагат, са били сред темите, които са били разглеждани по време на експертните мисии в България в последните месеци в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Очевидно дисциплинарните мерки, ролята на Висшия съдебен съвет и процесът по обжалване пред Върховния административен съд също имат отношение тук.

Марк Грей добави, че независимостта на съдебната система е същностен въпрос и комисията постоянно подчертава неговата важност.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес