Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Всички държави на Балканите трябва да станат членове на НАТО и ЕС

22 октомври 2012, 15:22 часа • 7312 прочитания

Винаги сме твърдели, че всички държави на Балканите трябва да станат членове на НАТО и ЕС.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Албания Сали Бериша.

"Нашата политика винаги е била балансирана и винаги сме твърдели, че трябва всички държави да влязат в ЕС – Албания, Косово, Сърбия, всички... Имаме добри традиции – първи подкрепихме Македония, България беше от първите, които признаха Косово и се надявам всички да помнят и оценяват приноса на България за спокойствието на Балканите, което не винаги се прави. България беше от първите, които подкрепиха либерализацията на визите за страните от Балканите. Благодаря на премиера Бериша, че оценява нашите усилия", каза още Бойко Борисов.

"Придържам се към принципа, че всеки един гражданин на тази страна, в която живеем, е напълно свободен да се декларира по етнически принцип какъвто иска, и както се усеща. Смятам, че това е стандарт, към който трябва да се придържаме всички ние" , каза пък премиерът на Албания Сали Бериша на въпрос на български журналисти дали е станало въпрос за албанските граждани, които се самоопределят като етнически българи, шанса им да добият статут на малцинство, за да се ползват с повече права.

В Албания няма ограничения, няма и да има, за самоопределението. Няма ограничения за тези албански граждани, които искат да се самоопределят за такива, каквито са, или – каквито искат да бъдат. Ние сме за такава етническа принадлежност, която да ни изведе по-бързо напред към Европа, каза Сали Бериша.

След среща с домакина си Сали Бериша и пленарни разговори между двете делегации в присъствието на двамата премиери ще бъдат подписани три междуправителствени документа за сътрудничество в икономиката, образованието и за реадмисия. С подписването на споразумение за икономическо сътрудничество трябва да се дадат допълнителни възможности и по-добри условия в търговските отношения. Най-изнасяни стоки са живи животни, продукти на хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната, стъкларската и химическата промишленост.

Възможности за разширяване на българското присъствие на албанския пазар могат да се търсят в износа на вина, мебели, цигари, лекарства, петролни продукти. От албанска страна е налице засилен интерес към туризма у нас по черноморските и ски курортите, както и балнеолечението. 26% повече албанци са почивали у нас през първата половина на годината в сравнение с миналата. Тази вечер представители на бизнес средите от двете страни ще имат съвместна среща. С друг документ ще се укрепят и културно-образователните връзки. В третия документ за реадмисия или връщане на незаконно пребиваващи граждани ще се опишат в детайли процедурите по транспортиране и предаване.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес