Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов обещал лъвчетата да заминат за Холандия, Димов: Няма такава възможност

30 януари 2018, 13:03 часа • 4073 прочитания

Десетки протестиращи се събраха пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е намерението двете лъвчета да бъдат преместени от Разград в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград.

Припомняме, че миналата седмица общинският съвет в града гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски спасителен център. Това се случва въпреки поетия категоричен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, че за Масуд и Терез ще бъдат положени най-добрите и адекватни грижи и те ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия. 

Малко след началото днешното недоволство при протестиращите дойде Нено Димов. Недоволните граждани го посрещнаха със скандирания "Нено в клетка", "Нено зад решетката", "Оставка", "Предател". "Затвор". По думите му обаче няма законова възможност лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик

"Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия", увери той. По думите му законът ясно казва в кои случаи животни могат да бъдат конфискувани  в кои - не. Той цитира проверка направена вчера от Районната инспекция и от БАБХ.

Явор Гечев от "Четири лапи" от своя страна заяви, че тази сутрин представители на организацията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, който отново е обещал, че ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември, животните да заминат за Холандия.

"Има законова възможност тези животни да тръгнат още утре. Спира ни Агенция по храните, спират ни процедури, върху които ние не можем да влияем", заяви още Гечев.

Той обеща, че те ще предприемат правни действия срещу общините Разград и Пазарджик, които си разменят лъвчета без да имат условия и законово право да ги отглеждат. "В момента двете лъвчета са заложници на едни бавни, административни процедури, а с всеки изминал ден тук здравословното им състояние остава нестабилно", коментира Гечев.

След изявленията, протестиращите обявиха, че са готови с жалби, които отиват да внесат в МОСВ - "за да им задръстят деловодството". След пристигането си там те блокираха входа на ведомството. Впоследствие обаче гражданите се оплакаха, че от Екоминистерството завеждали всяка отделна жалба под един и същ входящ номер.

Малко по-късно представители на протестиращите обявиха, че от МОСВ са им обещали, че ще търсят "правна формулировка", за да изпратят лъвчетата в Холандия.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРОТЕСТА - ТУК

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес