Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Миньорите взимат повече от Дянков!

05 януари 2012, 17:22 часа • 5953 прочитания

Премиерът Бойко Борисов коментира готовността на работниците в „Мини Марица- Изток" да стачкуват с думите, че това е право на всеки жител на една демократична държава, но индиректно порица действията им като неоправдани.

Министър-председателят подчерта, че заплатите им били достатъчно високи, за да стават те причина за протест. Той бе категоричен, че заплащането им с допълнителните бонуси са дори по-високи от тези на финансовия министър Симеон Дянков.

„Дянков, ако ми каже - аз съм постигнал 2,1% дефицит вместо 2,5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам", попита медиите премиерът. Според негова информация, миньорите получавали около 2300 лв., за Нова година са получили добавки от 1300 лв., както и допълнителни средства за храна.

„Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало. Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Тази година ние вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура”, каза Бойко Борисов. Той допълни, че ако ръководството на мините е обещало нещо на своите служители, но не изпълнява уговорките, ще изпъди мениджмънта.

В същото време стана ясно, че миньорските протести в Мадан ще започнат след 10 януари, тъй като в момента текат още преговори. Миньорите, които са напуснали „Горубсо – Мадан” по чл.327 още не са получили заплатите си за месеците септември, октомври и ноември. На тях дори не са приведени и тези 60% от заплатата за месец октомври, които работещите в момента в мините миньори са получили на 29 декември.  

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес