Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов: Прокуратурата смачка проверката за концесията на Национален парк Пирин (ВИДЕО)

10 септември 2020, 12:27 часа • 7497 прочитания

Върховна касационна прокуратура прекрати  преписката по казуса с концесията на ЮЛЕН в НП Пирин. Това съобщи във Facebook лидерът на "Зелено движение" Борислав Сандов. Тя бе образувана по сигнал на тогавашните "Зелени" (настоящо "Зелено движение") през 2018 година. Тогава внесохме много подробен сигнал за престъпления, извършени в Национален парк Пирин по отношение на концесионния договор, казва Сандов. "Главният прокурор тогава Цацаров даде проверката на известен прокурор от ВКП и те излязоха с много смело писмо до МС, с което настояваха МС да изпълни закона и да принуди концесионера да се върне в концесионната площ от 99,5 хектара, при положение, че е установено, че той вече ползва 165 хектара от Национален парк Пирин. Освен това се установява допълнително дали има други нарушения от Българската федерация по ски с председател Цеко Минев, от Юлен АД и беше разпоредена проверка на извършени вече актове от окръжна прокуратура Благоевград. В портала на ВКП видяхме, че преписката е прекратена на 27 август 2020 г. Не получих информация от деловодството, като жалбоподател на получих постановлението за прекратяване на преписката, каза ми се, че трябва да подам писмена молба, за да разбера какво става с преписката", твърди Сандов. Според него Цацаров не е изпълнил обещанието си, ако МС не санкционира МОСВ, да повдигне обвинения. "Не само не последва нищо подобно, но беше хвърлен прах в очите на хората, че Нено Димов ще бъде съден и по линия на концесията в Национален парк Пирин. След като вече главен прокурор е Иван Гешев, тази проверка се смачква и се прекратява", допълни той. Подробности - във видеоматериала. 

Припомняме, че концесията за ски-зона "Банско" бе подготвена от ведомството през 2000 г. при министър Евдокия Манева, когато Димов е бил неин заместник. След Манева отговорни за концесията в качеството си на министри с пълни мандати са били последователно Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Нона Караджова и Ивелина Василева. Нито на Манева, нито на министрите след нея е търсена наказателна отговорност за нарушенията на концесионния договор през годините. "Още 2001 г. е направена дълбока грешка и трябва да се търси отговорност, защото не е определена никаква територия", заключи Нено Димов тогава. В годината, за която министърът казва, че е направена грешка, той е бил част от екипа на Министерството на околната среда. В периода 1997-2001 г. той е главен секретар на ведомството, а след това и заместник-министър. През декември 2018 година петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели изненадващо обяви на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

През миналата година прокуратурата не предприе нищо по концесията, макар и сезирана. През януари 2019-а Нено Димов, все още екоминистър, попитан за параметрите на концесионния договор за ски зоната в Банско обясни, че площта на концесията нямала нищо общо – било въпрос на приходи, като само те влияели на концесионната такса. "Юлен" плащали между 300 и 400 000 лева, но България щяла да иска увеличение на концесионната такса. А на въпрос защо чак сега държавата се сетила да търси повече пари и е ясно от години, че има нарушение на площта във и по договора, екоминистърът каза, че "още 2015 година" имало голяма работна група, отправила конкретно предложение за действие, но дошло време за оставки и затова можело да се каже, че сега "процесът продължава". Договорът обаче е от 18 години!

В края на януари т.г. на сайта на Специализираната прокуратура се появи съобщение, че Бившият министър на екологията Нено Димов е с повдигнато ново обвинение, свързано с концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД. Обвинен е в умишлена безстопанственост.

От Специализираната прокуратура уточниха, че част от събраните материали по първото досъдебно производство са отделени в ново. Новото досъдебно производство е за "извършени действия по служба", свързани с концесията. Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура и по него се извършват активни действия, се казва в официалното съобщение. Димов беше и инициатор на преговори за изменение на концесията за ски зона Банско, с които правителството да узакони нарушения на концесионера. През ноември 2018 година Нено Димов обяви, че още при подписването на договора за концесията на ски зоната над Банско през 2001 г. е сбъркана площта, която държавата е отдала на "Юлен" АД. По думите му в договора са посочени три различни площи, които "Юлен" да използва, и така реалните граници на концесията са неясни.

Вижте още:

Димов пак не коментира собствеността на "Юлен", ако бил в лично качество, щял да каже

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес