Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов: Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо

28 март 2022, 17:04 часа • 2704 прочитания

„Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо. Това изисква време и правилни подходи. Технологиите са налични, потенциалът за възобновяеми енергийни източници в България е огромен. Въпрос на политическа воля е, на улеснени процедури, на инвестиции. Целта на Европейския съюз е да удвои капацитета на ВЕИ до 2025 година и да го утрои към 2030 година“.

Това каза пред БНР Борислав Сандов, вицепремиер по климатична политика и министър на околната среда и водите.

По думите му войната в Украйна създава риск за енергийните доставки и условия в енергийния пазар, които трябва да светват като сигнална лампа, че трябва много бързо да се отпушат процесите за инсталиране на нови мощности и ВЕИ:

„Трябва да бъде отключен потенциалът, който съществува по покривите – да превърнем потребителите и в производители. Това ще доведе до децентрализация на системата, което ще спести голяма част от разходите за пренос на ток и загубите. След покривите са нарушените терени – които вече са непригодни – кариери, стари мини, индустриални терени, които са в близост до енергопреносната мрежа, не се използват и са държавна собственост. Могат да бъдат привлечени голям обем инвестиции от големи компании, които могат да произвеждат енергията, необходима за по-големите консуматори на ток. Трябва да помислим и за потенциала на Черно море“.

В предаването „Нещо повече“ министърът допълни:

„България подкрепя Украйна по линия на бежанците, на хуманитарна помощ. Въпрос на обсъждане в правителството и в парламента е дали по друг начин можем да подкрепим Украйна. БСП смятат, че това би ни въвлякло в конфликта. Аз не смятам, че това ни въвлича във военен конфликт, по-скоро помагаме на съседна страна да се защити от чужда агресия. Но и България не разполага с голям обем средства, с които да подкрепи Украйна във военно отношение“.

Според него е силно притеснителен начинът, по който руският посланик у нас се отнася в рамките на своето дипломатическо поле.

„Ясен знак от страна на България е изтеглянето на нашия посланик от Москва, очаквам реципрочно да подходи и руската страна“.

 Той не изключи възможността умишлено да бъдат пускани мини с цел да се всява страх и напрежение в страните с излаз на Черно море.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес