Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болници, които не купуват от "Софарма", не получават и пари за лечение

22 февруари 2012, 10:56 часа • 7002 прочитания

Болници, които не купуват от "Софарма", не получават и пари за лечение на пациенти над лимита.

Трябва да се осигури прозрачност в работата на комисията по цените на лекарствата, за да има шанс да се намали цената. Досега всичко става тайно. Другият проблем е високото ДДС. Тези препоръки за намаляване на цените на лекарствата даде в "Гореща точка" д-р Станимир Хасърджиев, председател на "Националната пациентска организация".

Той заедно с директори на болници коментираха темата за по-скъпите български лекарства у нас, спрямо съседни на България страни. Разследване на TV7 показа, че медикаменти на "Софарма" се продават 2 или 3 пъти по-евтино в Сърбия и Турция

Напълно подкрепяме мерките, които казва д-р Хасърджиев, каза д-р Димитър Димитров, директор на МБАЛ "Св. Анна". Той обори публикации в медиите, че управляваната от него болница е получила повече пари от здравното министерство. На болниците не се полага нищо – те получават пари според пациентите и дейностите, защити се Димитров. Той е виждал бившият вече зам.-здравен министър Гергана Павлова едва два пъти.

Д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на "Български кардиологичен институт", каза, че тяхното сдружение от частни болници не купува лекарства от "Софарма", защото са скъпи и никой не може да ги задължи. Заради това са им орязани и пари от здравната каса. Според решение на Гергана Павлова се плащаше за лечение над лимита на пациенти на държавните болници, но не и на частните, твърди д-р Мирчев. По думите му здравната каса не им е платила около 2 млн. лв. за извършено лечение на пациенти.

Станимир Хасърджиев припомни, че когато се заговори за цени на лекарства, винаги хвърчат политически глави.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес