Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бокова обяви Христо Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО”

18 май 2016, 17:08 часа • 450 прочитания

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви световноизвестния български футболист Христо Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО”.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към Стоичков и му каза, че е един от най-успелите български спортисти на всички времена и един от най-успелите българи. „Всички българи се гордеем с постиженията ти”, обърна се още Бокова към Стоичков.

От своя страна Христо Стоичков благодари на Ирина Бокова и заяви, че е горд с това, което Бокова прави за него, за света и за България. „Приемам всичко това като едно голямо задължение, защото спортът обединява много неща, на първо място децата, а оттам нататък те да знаят как да постигнат тези успехи”, добави Стоичков.

След като обяви Христо Стоичков за „Шампион на спорта и мира на ЮНЕСКО” и посланик на добра воля, генералният директор на ЮНЕСКО изтъкна, че и до момента през кариерата си Христо Стоичков е получил много отличия и награди за блестящите си спортни постижения. Тя отбеляза, че Стоичков е носител на европейската златна обувка през 1990 г., на златната топка през 1994 г., през същата година получава и приз за голмайстор на световното първенство по футбол, трикратен шампион на България с ЦСКА, петкратен шампион на Испания с Барселона и европейски шампион с Барселона.

„Всички българи се гордеем с постиженията и кариерата ти, със значимата ти дейност да насърчаваш спорта, физическото възпитание, онези ценностите и принципи, които също така са и в сърцевината на ЮНЕСКО. В ЮНЕСКО сме убедени сме, че именно спортът, солидарността, взаимното уважение, равенството, достойнството и толерантността са тези градивни устои на борбата срещу расизма и всички форми на дискриминация, за човешко достойнство, и са тези ценности, с които искаме да възпитаме младото поколение. Тези ценности и принципи са и в основната на дейността на ЮНЕСКО за насърчаване на диалога между културите и народите, включително чрез спорта и футбола”, заяви Бокова.

Спортът, според ЮНЕСКО, каза тя, представлява уникална платформа за социално приобщаване и за равноправност на половете. За да се бори срещу проявите на расизъм и ксенофобия в обществата и в спорта ЮНЕСКО си сътрудничи с големи футболни клубове в Европа. Така насърчаваме важната роля на клубовете в разпространението на посланието ни за толерантност, уважение и социално приобщаване, продължи Бокова.

„Точно твоята активна дейност за подпомагане на физическото възпитание, особено на деца с увреждания, както и твърдата ти ангажираност в борбата срещу расизма и насилието в спорта заслужават искрено уважение. Това е израз на уважение пред таланта ти, от моя страна, като генерален директор на ЮНЕСКО и като българка е израз на моята гордост от това, че има такъв българин, и израз на благодарност за всички тези чудесни емоции, които всички ние преживяхме заедно с теб на терена”, заяви Ирина Бокова.

Тя даде плик на Стоичков, в който са написани и задачите, по които да работи като посланик на добра воля. „Може би най-голямата отговорност в днешно време е възпитанието на децата и искам да ти благодаря, че правиш точно това, което правиш в момента. Много бих искала с този сертификат това да стане познато на българската публика и по света, защото това е трудна дейност, която изисква много отдаденост. Ти вярваш в тези ценности и винаги си бил последователен”, обърна се Бокова към Христо Стоичков.

От своя страна Христо Стоичков обясни, че не го е страх от това, което ще получи като задачи. „Със собствените си очи видях какво представлява г-жа Бокова в ЮНЕСКО на последната сесия на ООН в Ню Йорк. Знам какво е уважението на милиони хора към тази жена. Затова няма да дам назад от задачите, които ми предоставяш. Ще бъда там, където винаги съм бил”, каза Стоичков. Той отбеляза още, че приема тази задача за негов дълг, който ще го прави щастлив. „Ще се гордея, че сме рамо до рамо с теб и да вървим напред. Това, което ми предстои, ще го изпълня и ви уверявам, че ангажираността, която ще имам към ЮНЕСКО и лично към твоето име, което да бъде запазено чисто, както досега си го запазила”, обърна се той към Ирина Бокова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес