Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бокова е сред тримата най-добре представили се на изслушванията за шеф на ООН

11 май 2016, 17:20 часа • 1557 прочитания

Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е среди трите най-добре представители на първото изслушване кандидати за поста генерален секретар на ООН.

Това заяви Джема Грозданова, председателка на Комисията по външна политика пред БГНЕС.

Другите двама са Хелън Кларк и Антониу Гутереш, уточни Грозданова след заседание на комисията, която обсъди кампанията за българската кандидатура на Ирина Бокова.

Имаме сведения, че кандидатурата на Бокова има сериозна подкрепа сред редица непостоянни страни членки на Съвета за сигурност, каза още Грозданова. Според нея обаче важно е да се стигне до единна кандидатура на групата от страните от Източна Европа, а в групата има и други кандидатури.

Хелън Кларк ръководи Програмата на ООН за развитие (UNDP) и е бивш министър-председател на Нова Зеландия. Антониу Гутереш е върховен комисар на ООН за бежанците и бивш премиер на Португалия.

Кандидатурата на Бокова за шеф на ООН води също така в залаганията във Великобритания и Австралия. И там тя се конкурира основно с Хелън Кларк. Те са и единствените двама кандидати, които са повишили резултатите си след изслушванията в ООН.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес