Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божков пред Bloomberg: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

09 юни 2020, 10:50 часа • 8006 прочитания

"Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов". Това заявява Васил Божков в интервю за Bloomberg, дадено по телефона от Дубай.

Пред агенцията бизнесменът заявява, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е именно това. "Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома", казва той.

Българската прокуратура го нарича най-опасния човек в страната. Но сега избягалият хазартен бос планира своето завръщане, за да се реабилитира, като свали правителството, коментира агенцията.

Припомняме, че вчера Божков попита последователите си в социалната мрежа фейсбук, дали биха го подкрепили за нов политически проект.

И пред чуждестранната агенция Божков твърди, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. е изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Bloomberg се спира на цялостното положение на България и цитира Transparency International, където България се нарежда като най-корумпираната страна.

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 атентати по време на прехода. Много от тях се случиха, когато Борисов, който през 90-те години работи като частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар в МВР, а по-късно кмет на София, отбелязва още агенцията.

И също както в Русия, страната стана сцена на кървави войни между фигури от организираната престъпност с прякори като „Бобъра“ и „Крокодила“, които според американски и европейски дипломати имат връзки по най-високите етажи на властта.

Изказванията на Божков се появяват в неудобен момент за премиера, който трябва да се справя с последствията от коронавируса и чийто трети мандат бе белязан от редица корупционни скандали и разследвания на министри и партийни членове.

По оценка на Европейската комисия пандемията от Covid-19 ще свие брутния вътрешен продукт на България със 7,2% тази година.

След като създава бизнес империя, простираща се от хазарта до застраховането, и събира антична колекция, която оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и двете за една нощ през януари, когато полицията проведе обиски на негови офиси и издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие закон, с който се национализира основният му бизнес – този с хазарта, припомня хронологията на събитията агенцията.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес