Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Димитров кани на кръщенета в Голямата базилика в Плиска

28 април 2017, 11:57 часа • 4567 прочитания

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров кани гости от цялата страна на кръщенета в Голямата базилика в старопрестолна Плиска.

"На 1 май (понеделник) в 10:30 ч. в Голямата базилика в Плиска, реставрирана в момента от Националния исторически музей, свещеници от съвременния град Плиска и региона ще извършат кръщене в християнска вяра на малки деца от областта. Младите християни ще получат имената Нина, Симеон, Борис, Миа, Петър, Данаил, Ангел и Ивайло" гласи прессъобщението на НИМ.

Actualno.com припомня, че докато течаха реставрационните процеси по Голямата базилика в Плиска, обявени от множество специалисти за бутафорни, археолозите на място се натъкнаха на "свещен" кладенец.

Той бе открит 24 юли 2015 г. Тогава именно Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода. На 3 август 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея, за да лекува болното си коляно.

Впоследствие обаче Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен заяви, че "свещената" вода е опасна за пиене, тъй като в нея бе открито съдържание на нитрати два пъти над нормата.

По-късно учените на място разкриха хидросъоръжение и продължиха реставрационно-строителните дейности по Голямата базилика в стара Плиска.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес