Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боил Банов: Малко е надценена цялата колекция на Васил Божков

17 февруари 2020, 08:40 часа • 3089 прочитания

"Малко е надценена цялата колекция на Васил Божков. Чак такива ценни предмети на българската история няма. В в нашите музеи има доста по-важни предмети и и вие е по-добре да не бързате и да ги знаете. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за bTV.

По думите му музеят на Божков и проверяван през 2015 година.

Той допълни, че повечето от артефактите от колекцията са заявени за регистрация, но се водят на частно лице и министерството няма правомощия да проверява частни лица и тяхната собственост е неприкосновена.

По-рано проф. Николай Овчаров уточни, че от колекцията на Васил Божков се изнасят само каменните статуи.

"Златното съкровище е уникално. За него ще се направят специални контейнери, с които ще се изнесат експонатите."

"Още през 2004 г. президентът Георги Първанов предложи да се амнестират големите частни колекции. В началото на 2005 г. министърът на културата Нина Чилова започна борба с частните колекционери. Аз участвах в екипа, в който подготвяхме новия закон за културното наследство. Аз бях първият, който видя тази уникална изложба. Беше ми предложена работа от самия Божков, но аз отказах. Причината за това бе неяснотата около законността на артефактите", обясни проф. Овчаров.

Той призна, че е имало пропуски в закона, които са позволили на бизнесмена да не регистрира голяма част от колекцията си.

"В този период се въведе термина "държател", ако не се докаже произхода на експонатите. Част от колекцията няма документи за произход. В разпоредбата, която сега се подготвя, тези вратички в закона се премахват", обясни още той.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес