Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богослуженията няма да спрат в храм-костницата в Батак

19 април 2012, 20:44 часа • 5219 прочитания

Църквата-костница "Света Неделя" в Батак ще се използва като действащ храм, но в нея няма да се правят сватби и кръщанета, обяви пловдивският митрополит Николай по повод предписанията на Министерството на културата за храма, съобщава "БЛИЦ".

Според дядо Николай продължаващата дискусия около статута на църквата "Света великомъченица" в Батак е ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове.

Богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици ежедневно ще се отслужват литургии.

В документа, публикуван на сайта на митрополията, се посочва, че сватби и кръщенета няма да се извършват в храма. Освен това входът на църквата вече ще бъде безплатен и отворен по всяко време за посещения.

Икони и църковни принадлежности, поставени в храм "Св. Неделя", няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени, пише още в декларацията.

След Великден митрополит Николай обеща да се запознае и с предписанията на комисията за пловдивския храм "Света Марина". Там предстои да бъде направена експертиза, която ще покаже дали скандалните тапети са поставени върху художествени ценности от предишни епохи.

Ако е така, те трябва да бъдат премахнати, смята председателят на комисията арх. Христо Ганчев.

Редактор: Ирен Габарска

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес