Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНР: Силвия Великова не е свалена от ефир, има обаче някои промени

13 септември 2019, 11:00 часа • 3814 прочитания

"Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата". Това обявиха в официална позиция, изпратена до медии от ръководството на Българското национално радио.

Те уточняват обаче, че все пак има някои промени в "графика на водещите": "Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова".

От БНР уточняват, че подкрепят позицията на новия директор на радиото Николай Кръстев, че "в програма "Хоризонт" липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и затова препоръчали на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма "Хоризонт" следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

"Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми. За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес", пишат още в позицията си от БНР.

Припомняме, че вчера (12 септември) Великова бе свалена от ефира на медията от новия директор Николай Кръстев. Тя е водещ на предаването "Преди всички" и покрива ресор "съдебен". По-рано през деня бе обявено, че Великова е и с отнет ресор, и вече няма да задава неудобните си въпроси на магистратите и на представителите на изпълнителната власт. Кръстев пък до края на август работи в телевизия Bloomberg, където е водещ на предаването "Развитие". При напускането във Facebook негов колега му пожелава успех в БНР, като казва, че знае какво го очаква в радиото.

Заради Великова от Асоциацията на европейските журналисти разпространиха позиция, в която твърдят, че откриват връзка между създалата се ситуация и критиките на Великова към кандидата за главен прокурор Иван Гешев. По-късно вечерта стана ясно, че тя се връща в ефир, но съвместно с друг водещ.

Днес, 13 септември, "Хоризонт" се излъчва само онлайн - официално заради профилактика на предавателите. Водещ на "Преди всички" е Диана Дончева. А в 12:00 часа колеги от всички медии се събраха на протест пред сградата на Националното радио.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес