Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНР излиза на общ протест

10 юли 2018, 13:06 часа • 2137 прочитания

На пореден протест ще излязат работещи в Българското национално радио (БНР) утре, 11 юли, от 8:30 часа. За разлика от различните поротести напоследък, този път става въпрос за по-голямо събитие - събират се музикалните състави, журналистите и техническите специалисти, съобщи председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР към КТ "Подкрепа" Дарина Григорова.

Причината за стачката е липсата на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на радиото и изключително ниското заплащане на труда на по-голямата част от работещите. Специално по този въпрос излизащите на протест искат да знаят какво се планира и какво се прави, както и какви са критериите за формиране на всички заплати в БНР.

Има недоволство и срещу "авторитарното управление" на Александър Велев и отказа от диалог между ръководството и работещите в медията, липсата на ясна визия за развитието на радиото и непрекъснатото назначаване на хора, нямащи пряко отношение към работния процес в медията, за сметка на обезкръвени звена, в които липсват журналисти, тонрежисьори и други специалисти. Затова и се настоява за данни колко души са назначени в БНР през последните месеци и на каква длъжност.

"Считаме, че е крайно време институциите да погледнат сериозно на проблема, който от години тлее поради липса на адекватни и отговорни действия както от страна на институциите, така и от страна на ръководствата на БНР. Законодателите трябва да преразгледат принципите на финансиране на БНР, което е не просто информационен източник, а и фактор на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина", се казва в позицията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес