Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 1,5 млн. лв. дава държавата за надграждане на е-услугите

20 август 2020, 18:12 часа • 4055 прочитания

Близо 1,5 млн. лева с ДДС дава държавата за надграждане на на интеграционния слой на Единния модел и гарантиране на работоспособността му. Намерението на Държавната агенция „Електронно управление“ е чрез надграждане на компонент на интеграционния слой на Единния модел в частта му „интеграционна шина за достъп и управление на ИТ услуги и данни“ да се гарантира високо ниво на достъпност на електронните услуги.

Проектът се финансира от Оперативната програма „Добро управление“.

Целта е да се надгради и поддържа работоспособността на Интеграционната шина за достъп и управление на ИТ-услуги и данни, като част от интеграционния слой на Единния модел.

Въпросната „интеграционна шина за достъп и управление на ИТ услуги и данни“ представлява единна точка за достъп до ресурсите и услугите на електронното управление (ЕУ).

Шината позволява премахването на P2P (point-to-point) връзките между системите и улеснява администрирането на ЕУ, трансформиране на протоколи и данни от един формат в друг, прилагане на политики, валидиране на интерфейси, за оторизация на достъп и др.

Дава възможност също за оркестрация на сложни и паралелни процеси. Предоставя възможност за достъп до централно хранилището на Уеб услуги (Web Service repository) и връзка с поддържаните централизирано номенклатури, класификатори и речници до резервните копия на критични регистри и бази данни.

Интеграционната шина е ключова за работата на системата е-Авт, като предоставя освен възможност за връзка с другите хоризонтални системи на ЕУ и възможности за централизирано прилагане на политики за достъп до съответните системи (Policy Enforcement Point),се сочи в документацията на обявената обществена поръчка.

Като цяло със самата система за електронно управление се цели намаляване на административната тежест пред гражданите и бизнеса и създаване на по-добри условия за икономическа и инвестиционна дейност, за развитие на електронното управление като основа за модернизация на държавната администрация и оптимизиране на процесите по административно обслужване на гражданите и бизнеса.

В Държавна агенция „Електронно управление“ е разработен и утвърден „Единен модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги“ при гарантиране на достъпност и използваемост на услугите и запазване на административната самостоятелност на административните органи.

Моделът, публикуван на адрес https://unifiedmodel.egov.bg/wps/portal/unified-model/home,  описва основния работен процес при заявяване и предоставяне електронни административни услуги чрез минимални усилия и използване на наличните технологични средства. Чрез него може да се заяви услуга от всички администрации - централната, областните, общинските и специализираните териториални администрации.

За да може да се прилага приетият и утвърден Единен модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги е необходимо обаче всички хоризонтални компоненти да работят в синхрон и да имат стандартизирани интерфейси.

Затова е необходимо да се реализира единна точка за достъп до ресурсите и услугите на ЕУ, чрез надграждане на съществуващата интеграционна шина, базирана на IBM ESB. Трябва също да се реализират конектори/интерфейси към хоризонталните системи на ЕУ и новата интеграционна шина да предоставя единна точка прилагане на политики за сигурност и достъп до ресурсите на ЕУ.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес